adaptace budovy Bolzanova C:\fakepath\P3068533.jpgadaptace budovy Bolzanova 788.jpgadaptace budovy Bolzanova 789.jpgadaptace budovy Bolzanova 790.jpgadaptace budovy Bolzanova 791.jpgadaptace budovy Bolzanova 792.jpgadaptace budovy Bolzanova 795.jpgadaptace budovy Bolzanova 793.jpgadaptace budovy Bolzanova 799.jpgadaptace budovy Bolzanova 796.jpgadaptace budovy Bolzanova C:\fakepath\P3068514.jpg

adaptace budovy Bolzanova

návrh: Boris Bačuvčík / 2009
projekt: di5 / Jitka Becková, Jana Nováková, Jan Volejník, Jana Šmídová, Slávka Gallovičová, Radek Hamouz / 2009-2011
realizace: 2011-2012
investor: Svaz českých a moravských výrobních družstev
náklady: neuvedeny


Hlavní budova pochází z přelomu 19. a 20. století jako obytný dům s bohatou interiérovou i vnější výzdobou. Samotný objekt je šestipodlažní, podsklepený a s částečně využitým podkrovím. V dvorní části v severozápadním rohu se nachází přízemní jednopodlažní objekt původních garáží. V pozdějších obdobích dům prošel několika etapami modernizací. Obytná funkce byla změněna a v poslední době sloužil objekt k čistě administrativním účelům.

Stávající návrh se zabývá adaptací objektu na nestátní zdravotnické zařízení bez dlouhodobého pobytu pacientů. Architektonické zásahy do objektu jsou minimální. Z ulice je do objektu navržen nový vstup na ose fasády. Největším zásahem do vzhledu domu je přístavba sdružené výtahové a instalační šachty ve dvoře. Garáže ve dvoře jsou adaptovány na komerční prostory s prosklenými výkladci.

V objektu je navržena lékárna se zázemím, ordinace lékařů a stomatologů, laboratoř, administrativní část s kancelářemi a zasedací místností, operační sál s příslušenstvím včetně odpočinkových prostor pro pacienty po zákroku a pracoviště lékařů a sester. Pro pacienty jsou navrženy pokoje se společným hygienickým zázemím. V každém NP je nově navrženo sociální zázemí pro klienty a pro zaměstnance.