rodinný dům v Louňovicích 1055.jpgrodinný dům v Louňovicích 1056.jpgrodinný dům v Louňovicích 1057.jpgrodinný dům v Louňovicích 1058.jpgrodinný dům v Louňovicích 1059.jpg C:\fakepath\219_objekt_2g pro web - Výkres - 40 - Nepojmenovaný.jpgrodinný dům v Louňovicích 1060.jpgrodinný dům v Louňovicích 1064.jpg C:\fakepath\219_objekt_2g pro web - Výkres - 38 - Nepojmenovaný.jpgrodinný dům Louňovice, Dolní Náves C:\fakepath\219_objekt_2g pro web - Výkres - 37 - Nepojmenovaný.jpgrodinný dům Louňovice, Dolní Náves C:\fakepath\219_objekt_2g pro web - Výkres - 36 - Nepojmenovaný.jpgrodinný dům Louňovice, Dolní Náves 1068.jpg

rodinný dům Louňovice, Dolní Náves

návrh: di5 / Martin Votřel / 2012
projekt: di5 / Slávka Gallovičová, Martin Votřel / 2012
realizace: 2013 - 2014
investor: soukromá osoba
 

Malý rodinný dům stojí na rozhraní dvou výškových úrovní pozemku - níže položené severní vstupní části a výše položené jižní zahrady. Tvar objektu je vytvořen tažením profilu tradičního venkovského domu po zalomené trajektorii vyplývající z terénního zlomu. Podobně na terén reaguje stávající kamenná zeď či živý plot. Tímto řešením je umožněn nástup do domu v nižší úrovni od vstupu na pozemek a zároveň výstup z hlavního obytného prostoru na výše položenou úroveň zahrady.

Spodní úroveň domu obsahuje vstup, garáž a technickou místnost. V horní úrovni je potom hlavní obytný prostor otevřený do zahrady prosklenou stěnou v jižním štítu a dále ložnice orientovaná na sever. Mezi tyto prostory je v centrální části domu vložen velmi kompaktní blok zázemí sdružující koupelnu, WC, šatnu a kuchyňskou linku. Obývací pokoj a ložnice jsou otevřeny do prostoru sedlové střechy, nad blokem zázemí je galerie, přístupná po skrytém mlynářském schodišti a sloužící jako pracovna či příležitostná ložnice.

Princip tvarování domu je zdůrazněn materiálovým řešením exteriéru i interiéru. V obou případech jsou všechny povrchy definované tažením - tedy boční obvodové stěny a střecha - provedeny v jednotném materiálu. Pro vnější povrchy je použit vlnitý plech, pro povrchy vnitřní pak dřevěná prkna. Ostatní plochy domu - štítové stěny a interiérové stěny bloku zázemí - jsou provedeny v bílé barvě.

Dům je koncipován jako víkendové bydlení pro čtyřčlennou rodinu, výhledově potom jako trvalé bydlení pro dva.