Vila Na Hanspaulce 1451.jpgVila Na Hanspaulce 1452.jpgVila Na Hanspaulce 1453.jpgVila Na Hanspaulce 1454.jpgVila Na Hanspaulce 1455.jpgVila Na Hanspaulce 1456.jpgVila Na Hanspaulce 1457.jpgrekonstrukce vily Na Hanspaulce 1465.jpgrekonstrukce vily Na Hanspaulce 1466.jpgrekonstrukce vily Na Hanspaulce 1467.jpgrekonstrukce vily Na Hanspaulce 1468.jpgrekonstrukce vily Na Hanspaulce 1469.jpg

rekonstrukce vily Na Hanspaulce

návrh: di5 / Tereza Vaňková, Martin Votřel / 2016
projekt: di5/ Ivan Kovařík, Tereza Vaňková / 2016, Starý a Partner/ Pavel Hrdina, Tomáš Tíkal/ 2016
investor: soukromá osoba

 
Zadáním pro rekonstrukci bylo vytvoření nadstandartního bydlení pro jednu rodinu. Vzhledem k tomu, že vila takto nebyla využívána, vyžaduje úprava značné dispoziční změny. Původně byl objekt řešen jako činžovní dům s jednotlivými byty na každém patře. Její poslední využití bylo spíše kancelářského charakteru. Požadavek poskytnout objekt celý jednomu uživateli a tím vzešlá nutnost větších dispozičních změn umožnili rekonstrukci pojmout velkoryse. Dispoziční členění již nevyhovuje a některé požadavky na komfortní bydlení jsou v dnešní době odlišné. V celém objektu byly vybourány příčky a jiné nenosné konstrukce. Z objemu domu zůstaly pouze obvodové stěny a vnitřní středová nosná, komínová stěna. V této kostře domu již bylo možno nově členit prostory jednotlivých místností podle potřeb zadání. Ke klasickému členění pobytových místností byl doplněn tvarově složitější objem procházející v různých modifikacích skrz celý dům. Tato hmota sdružuje nově vkládané prostory, které mají svou funkcí opačný charakter než místnosti pobytové. Jsou zde koupelny, komory, šatny, pracovna, salonek s vinotékou atd. Tento objem tvoří svým vizuálním pojetím kontrast s klasicky členěnými pobytovými místnosti.

1pp
Z úrovně 1pp je navržen jeden z hlavních vstupů do objektu sloužící hlavně pro příchozí od automobilů na východní straně objektu za vjezdovou bránou. V suterénu zůstala na svém původním místě garáž, která byla částečně zvětšena. Suterén je také využívám pro umístění technologií, které jsou sdruženy do technické místnosti v jihovýchodní části objektu. V blízkosti tohoto zázemí je navržena místnost pro praní prádla a šatna. V suterénu je nově navrženo wellness s bazénem, saunou a dalším zázemím. Prostor wellness je na fasádě zdůrazněn velkým oknem s přístupem na terasu orientovanou na jih. Vzhledem k tomu, že je tato strana zároveň orientovaná k ulici, je před terasou navržena zeleň bránící pohledům z ulice.

1np
Další hlavní vstup do objektu je z mezipodesty hlavního domovních schodiště v úrovni mezi 1pp a 1np na východní straně objektu. Toto podlaží má hlavní společenskou funkci. Přes polovinu podlaží je navržen obývací pokoj orientovaný na jih. Z tohoto prostoru je přístup na terasu. Terasa je nově navržená a doplňuje objem stávajícího domu. Slouží jednak jako terasa pro obývací pokoj, jako krytí vstupu a vjezdu v úrovni 1pp a svým objemem rozšiřuje prostor bazénu. Obývací pokoj má ve své jihozápadní třetině vybouraný strop. Vznikla zde galerie do 2np. Tento dvoupatrový prostor je propsán do fasády velkým oknem přes obě podlaží. V prostoru 1np se dále nachází kuchyň přístupná z haly. S obývacím pokojem je propojena skrz středové jádro. Toto oddělení umožňuje uzavření případného cateringu v prostoru kuchyně. Ve středovém jádře v 1np je navržena místnost s wc, šatna a salónek přístupný z obývacího pokoje. Ve středovém jádře je také umístěno schodiště spojující obývací pokoj s galerií a pracovnou ve 2np.

2np
2np má již soukromější charakter. Navržena je zde rodičovská ložnice s koupelnou a prostornou šatnou. Dále je zde navržen pokoj, který je vizuálně propojen s obývacím pokojem a může sloužit buď jako jeho galerie, nebo dětský pokoj, či jako další pracovna. Případná potřeba soukromí v tomto prostoru je řešena pomocí závěsu. Ve středovém jádře jsou opět navrženy prostory s intimnějším charakterem. Je zde koupelna, wc a pracovna.

3np
Třetí nadzemní podlaží je členěno na 4 ložnice. Dvě ložnice využívají hygienické zázemí přístupné z haly toho podlaží a další dvě ložnice mají své vlastní koupelny a šatny. Místnosti koupelen jsou opět včleněny do atypického středového jádra. Toto podlaží je již tvořeno krovem a díky jeho výšce je umožněn návrh galerií do jeho horní poloviny. Galerie jsou přístupné ze dvou ložnic. Z galerií je přístup na společnou terasu. Z této terasy je krásný výhled směrem k centru města.