rekonstrukce vily V Tišíně 1502.jpgrekonstrukce vily V Tišíně 1499.jpgrekonstrukce vily V Tišíně 1495.jpgrekonstrukce vily V Tišíně 1505.jpgrekonstrukce vily V Tišíně 1506.jpgrekonstrukce vily V Tišíně 1503.jpgrekonstrukce vily V Tišíně 1496.jpgrekonstrukce vily V Tišíně 1498.jpg C:fakepath1pp.jpg C:fakepath1pp.jpgrekonstrukce vily V Tišíně 1497.jpg C:fakepath1np.jpg C:fakepath1np.jpgrekonstrukce vily V Tišíně 1501.jpg C:fakepath2np.jpg C:fakepath2np.jpgrekonstrukce vily V Tišíně 1504.jpg C:fakepath3np.jpg C:fakepath3np.jpgrekonstrukce vily V Tišíně 1507.jpg C:fakepathaa.jpgrekonstrukce vily V Tišíně 1508.jpg C:fakepathb.jpgrekonstrukce vily V Tišíně 1509.jpg C:fakepathjih.jpgrekonstrukce vily V Tišíně 1510.jpg C:fakepathsever.jpgrekonstrukce vily V Tišíně 1511.jpg C:fakepathvýchod.jpgrekonstrukce vily V Tišíně 1512.jpg C:fakepathzapad.jpg

rekonstrukce vily V Tišíně

návrh: di5 / Michal Egly, Viktorie Senešová/ 2016
ocenění: 2. místo ve vyzvané soutěži

Vila byla původně navržena jako rodinné sídlo Alfonse Muchy. V průběhů let sloužila pro mnoho jiných účelů. Naštěstí byly veškeré dodatečné stavební úpravy nedestruktivní a svůj původní výraz si zachovala. Zadáním návrhu rekonstrukce bylo návrácení k její původní funkci ? luxusního bydlení pro jednu rodinu. Rekonstrukce se snaží k domu přistupovat citlivě, neměnit její výraz a zachovat architektonickou hodnotu. Původní hmota domu je pozměněna pouze směrem do zahrady prodloužením stávající terasy, díky čemu vznikl v úrovni suterénu zastřešený bazén. Touto úpravou je dosaženo propojení obytných prostor uvnitř domu a zahrady, které v původní koncepci chybělo. Radikálnější úpravy se odehrávají uvnitř objektu s cílem přizpůsobit dispozici vily současným trendům bydlení. Jako jeden z hlavních problémů byla zmatečnost vertikálních komunikací objektu. Bylo zbouráno služební schodiště, hlavní domovní schodiště vedoucí pouze do 2.NP bylo protaženo až do 3.NP. V části podzemního podlaží nově vzniklo wellness s bazénem, vířivkou a saunou.

1np: hlavním vstupem vcházíme do prostorné haly s původním schodištěm, které je jedním z nejvýraznějších prvků v domě. Z haly vstupujeme do obývacího pokoje, propojeného s jídelnou a salónkem. Tyto prostory je možno díky velkým posuvným dveřím mezi sebou libovolně otevírat či uzavírat. Z jídelny je výstup na nově navrženou prostornou terasu a na zahradu. Přímo ze vstupní haly je také přístup do pracovny s vlastním hygienickým zázemím. Do pracovny se dostaneme i ze salónku. Z haly je vstup kuchyně.

2np: v tomto podlaží jsou navrženy dva apartmány. Jeden slouží jako rodičovská ložnice se zázemím. Patří k němu ložnice, šatna, koupelna a pobytová místnost, která je umístěna v centrální části půdorysu a má tak přístup na terasu a výhled do zahrady. Druhý apartmán v slouží pro hosty.

3np: podlaží 3np je nově přístupné schodištěm navazujícím na schodiště stávající ve 2np. Schodiště před okny v hale je navrženo maximálně subtilně, aby neubíralo na prosvětlení. Navrženy jsou zde čtyři dětské pokoje s kuchyňkou a hernou. Řešení dětského podlaží je uvažováno ve variantách.

1pp: podzemního podlaží z velké části slouží jako fitness centrum s bazénem, který jako novotvar vybíhá z původního objemu vily. Má přímou návaznost na zahradu a v letních měsících je jej možné odsunutím prosklené stěny propojit terasou. V suterénu se dále nachází technické zázemí, byt řidiče a garáž pro dvě auta se skladovými prostory.