Architektonická studie rodinného domu ve Slivenci C:fakepathDSC06511.jpgArchitektonická studie rodinného domu ve Slivenci 1363.jpgArchitektonická studie rodinného domu ve Slivenci 1364.jpgArchitektonická studie rodinného domu ve Slivenci 1365.jpgArchitektonická studie rodinného domu ve Slivenci 1366.jpgArchitektonická studie rodinného domu ve Slivenci 1367.jpgArchitektonická studie rodinného domu ve Slivenci 1368.jpgArchitektonická studie rodinného domu ve Slivenci 1369.jpg

architektonická studie rodinného domu ve Slivenci

návrh: di5 / Martin Votřel, Tereza Vaňková / 2014
 
Pozemek pro návrh rodinného domu je situován na jižním svahu na konci zastavěného území obce s výhledem do krajiny. Navrhovaný dvoupodlažní dům je na pozemku posazen na jeho severním okraji, s návazností na přístupovou komunikaci, která k pozemku po celé délce severní strany přiléhá.

Uspořádání dispozice je atypické. Vstup do domu se nachází v horním podlaží a hlavní obytný prostor je v podlaží spodním, které je zahloubeno do svahu. Horní patro je tvořeno pouze dvěma malými objekty a zbývající plocha je řešená jako zelená střecha. Tímto řešením je spodní patro hlavního obytného prostoru z ulice zcela skryto a tím zajištěno absolutní soukromí obyvatel domu. Hlavní obytné patro se otevírá na jih do zahrady.

Jeden z objektů vstupního parta slouží jako garáž se vstupem, v druhém je navržen pokoj pro hosty, dětský pokoj a koupelna. Z obou objektů vede do spodního parta schodiště. Protipólem k dvěma malým objektům horního patra jsou otvory ve střeše s průhledem do patra spodního, které pomáhají k lepšímu prosvětlení tohoto patra.
Patro spodní je navrženo na půdorysu obdélníku. Polovina plochy parta je vyčleněna jako obývací pokoj se zázemím. Na tuto část navazují ložnice rodičů a obě tyto části mají přístup na terasu s bazénem.